Postări populare

joi, 17 martie 2011

Apa curată înseamnă viaţă!


Apă pentru oraşul meu

Apa curată înseamnă viaţă!
Elev:  ZAMFIR AURELIA GEORGIANA
Clasa a-XI-a
GRUPUL SCOLAR SANITAR ,,ANTIM IVIREANUL,,
RÂMNICU VÂLCEA
Prof. ADAM GRIGORE DANIEL

        Apa a fost, este şi va fi o resursă naturală preţioasă. Atât în istorie cât şi în prezent apa reprezintă transparenţă, puritate şi iubire. Pe langă toate acestea apa este bunul cel mai de preţ ce stă la baza vieţii şi implicit la baza sănătăţii având în vedere faptul că, corpul omenesc este format din 80% apă.
         Ştim cu toţii că nu putem trăi fără apă, însă ne comportăm de parcă ni se cuvine; sună frumos spus apă cristalină, albastră dar prin comportamentul nostru nociv a supra mediului diminuăm sau chiar distrugem această binecuvântare a naturii.
       În  călătorii şi excursii ne delectăm privirea cu râuri mândre care scaldă plaiurile măreţe şi curg alene prin  sălciile plângătoare, cu izvoarele albe ca spuma laptelui şi valuri înspumate ce se reped zgomotoase peste ţărmul românesc, iar în urma nostră, drept multumire pentru frumuseţea şi calmul oferit, rămân adevaraţi munţi de gunoaie. Şi atunci ar trebui să ne întrebăm cât de civilizaţi şi de educaţi suntem.
      Poate că în viaţa de zi cu zi ocupăm funcţii importante, ne place ca în aparenţă să fim priviţi ca persoane decente, culte, inteligente, persoane ce impun respect  iar în esenţă trebuie să fim doar oameni. Cineva spunea ,,A fi domn, e o întâmplare, a fi om e lucru mare”! un proverb atât de vechi, dar cu atât de multe învăţături ce ramân valabile de-a lungul timpului şi te întrebi în esenţa ta, cu ce te deosebeşti de un om incult care nu a studiat la fel de mult ca  tine din motive financiare sau chiar intelectuale, în momentul în care arunci substanţe chimice în apa? Sau gândeste-te  şi caută un raspuns sigur, cu ce e mai prejos un tânar care intr-adevăr nu e un domn, ci alege să fie om, trăieşte cu frica de Dumnezeu, citeşte şi respectă legile  naturii! Dacă vrei respect, câstigă-l, oferind la randul tău respect, şi poţi începe cu natura.
       Asupra continentului, apa sub formă de mări şi oceane îşi  pune amprenta pe aproximativ 71% din suprafaţa sa. Apa face parte din alimentaţia noastră zilnică, atât în starea sa pură cât şi într-un alt mod. Ea joacă cel mai important rol în creşterea şi dezvoltarea fructelor şi a legumelor, de asemenea oferă adăpost animalelor din mări şi oceane, oferindu-ne o varietate de specii de peşti, alge, balene, rechini şi multe alte animale.
        De-a lungul timpului apa a fost sursa de inspiraţie pentru poeţi, naratori, filozofi, pictori şi oameni de o inteligenţă rară, oameni de geniu ce au cuprins toate domeniile existente.
        În poezie,  apa apare de cele mai multe ori la romantici fiind amintirea unei iubiri pierdute, alteori fiind elemental primordial, sau chiar simbolizând iubirea - râul de munte ce mistuie şi sapă în stancă formând cascade în sufletul omului ce iubeşte cu patimă.
        În proză, apa este asociată cu copilăria (amintindu-ne de Ozana cea frumos curgătoare) cu viaţa simplă  dar în acelaşi timp  complicată a omului  simplu de la ţară, este asociată   şi cu moartea, fiind percepută ca trecerea din fiintă în nefiintă sau moartea -un nou început-veşnicie.
        În filozofie, apa are foarte multe conotaţii, spre exemplu în filozofia indiană, apa reprezintă naşterea din păcat, de asemenea cufundarea în apă are rol iniţiatic sau călătorie spre sacru.
        În pictură, apa este surprinsă în toată splendoarea sa evidenţiind şi transmiţând pictorului sentimente ce năvălesc  în sufletul omenesc la auzul murmurului lung de ape.
      Apa îşi ştie circuitul în natură, de unde pleacă şi se reîntoarce, însă noi ştim care este legea naturii.
     Respectă, primeşte şi foloseşte, dar lasă şi pentru mai târziu!
     Ce alte argumente ne pot convinge că, apa curată înseamnă sănătate! Cu toţii poate gândim în sinea noastră că ceea ce putem face e  minor pentru a salva natura, apa şi pământul, dar ignoram o zicală din batrâni ,,orice lucru valoros s-a realizat puţin câte puţin şi cu foarte multe sacrificii”.
      Ceea ce putem face noi pentru a păstra şi a mulţumi naturii pentru bunătatea sa, sunt lucruri mărunte şi banale ce pot intra în rutina zilnică cu uşurinţă:
      - faceţi duş în loc de baie, se consumă de 4 ori mai puţină apă şi închideţi robinetul în timp ce vă spălaţi pe dinţi;
    -verificaţi robinetele -un robinet care picură risipeste 25 de litri de apa pe zi, problemă ce poate fi rezolvată simplu cumpărând o garnitură nouă, ieftină;
    -colectaţi apa de ploaie –puteţi folosi găleţi sau un recipient special (apa de ploaie poate fi folosită pentru a uda grădiana sau pentru a spala maşina);
   -adunaţi resturile alimentelor în urma unui picnic în natură şi depuneţi-le în tomberoane;
    -nu varsaţi substanţe toxice în lacuri sau râuri;
    -nu pescuiţi în exces;
    -asteptaţi până se adună suficiente rufe sau vase şi apoi puneţi în funcţie maşina de spălat;
    -nu risipiţi apa, folosiţi-o raţional;
    -folosiţi pungi din materiale din hârtie nu din plastic care sunt fragile şi se rup repede;
    -nu ardeţi gunoaiele în curtea casei sau în apropierea unei surse de apă.
         Sunt obiceiuri sănătaoase ce trebuie să ne intre în reflex  pentru binele naturii, pentru binele nostru. Apa curată înseamnă sănătate, înseamnă o minte sănătosă într-un corp sănătos. Natura reprezintă sănătate, fericire, gingaşie, candoare, puritate şi sfinţenie, iubirea    se confundă uneori cu puterea de viaţă a naturii, ce ne învaluie şi ne cuprinde într-o vrajă de basm.
        Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului precum şi apa este oglinda continentului care prin transparenţă şi claritate dezvăluie misterele lumii.
         Natura ne oferă atât de multe şi ne cere un singur lucru ,,Traieşte sănătos!”
         În concluzie, totul depinde de noi, de educaţia noastră în privinţa curăţeniei -mama sanatatii. Reciclând, folosind raţional şi respectând natura, ne respectăm pe noi înşine, ne apreciem sănătatea şi ajungem să spunem cu convingere ,,Apa curată înseamnă sănătate”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu