Postări populare

marți, 3 mai 2011

EVOLUTIA ISTORICA A RELATIILOR DINTRE MEDIUL NATURAL SI SOCIETATEA OMENEASCA

Palatul Copiilor Rm. Valcea
Prof. Blidaru Elena-Felicia



EVOLUTIA ISTORICA A RELATIILOR DINTRE
MEDIUL NATURAL SI SOCIETATEA OMENEASCA


Pamantul este alcatuit din mai multe geosfere , respective invelisuri concentrice diferite sub aspectul alcatuirii , evolutiei si proprietatilor. Acestea sunt de doua feluri :endogene (nucleu, manta , scoarta) si exogene( litosfera, pedosfera, hidrosfera, atmosfera, biosfera).Se poate individualiza si antroposfera .
Dintre geosfere,biosfera este aceea care le interfereaza pe toate celelalte. Din acest motiv, unii naturalisti disting ecosfera , care inglobeaza lumea vie si partile din celelalte geosfere ( atmosfera, hidrosfera, litosfera) care adapostesc vietuitoare.
Atmosfera, hidrosfera, litosfera si biosfera sunt intr-o continua transformare , care in prezent este influentata tot mai mult de activitatile umane.Orice modificare produsa intr-una dintre geosfere se reflecta intr-o masura mai mare sau mai mica in celelalte geosfere, prin numeroase mecanisme complexe.De aceea Pamantul poate fii considerat un Sistem Global.Acest sistem este intr-o continua transformare , relatiile dintre geosfere fiind reflectate in trasaturile mediului. De exemplu, atmosfera este esentiala pentru existenta vietii si in acelasi timp , compozitia ei este modificata profund de biosfera.
Omul ca parte distincta a biosferei , numita si antroposfera , a ajuns sa aiba o influenta comparabila cu cea a unor agenti naturali , in sensul modificarii relatiilor dintre geosfere.Aceasta influenta se manifesta prin doua tipuri principale de modificari , numite modificari sistemice si modificari cumulative.
Modificarile sistemice se manifesta direct la nivelul intregului glob si cuprind incalzirea climei , subtierea stratului de ozon si ridicarea nivelului Oceanului Planetar.
Modificarile cumulative : despaduririle, eroziunea solului, desertificarea , care in prezent , au ajuns intr-un stadiu alarmant , amenintand viitorul omenirii.
Omul influenteaza la fel de daunator relatiile dintre geosfere si pe plan regional sau local , in aceasta situatie fiind , de exemplu , poluarea solurilor si a panzelor freatice , favorizarea declansarii alunecarilor de teren.
Omul exercita insa si numeroase influente favorabile asupra geosferelor, cum sunt impaduririle , depoluarea solurilor si a apelor , lucrarile de inginerie a mediului si toate actiunile destinate reducerii emisiilor de CO2 si de substante din grupul cloro-fluorocarburilor.
Cercetarile efectuate au pus in evidenta faptul ca relatiile dintre om si mediu se afla intr-un moment critic , fiind necesare masuri urgente de atenuare a influentelor negative ale societatii umane.
Ca in cazul oricarui sistem , modificarea unui sistem se reflecta , mai devreme sau mai tarziu , mai mult sau mai putin evident , si in celelalte elemente componente . De exemplu poluarea aerului intr-un loc sau intr-o regiune afecteaza si solul , apele , speciile de vietuitoare , habitatul.
In timp , modul in care omul , respectiv societatea umana , a influentat mediul geografic si , implicit , relatiile dintre geosfere , s-a modificat in paralel cu cresterea puterii sale de actiune , in linii mari cunoscand o evolutie de la ,, armonia cu natura’’ la ,,omul impotriva naturii’’.
Mult timp , omul nu a avut decat o influenta foarte limitata asupra naturii , atat din cauza efectului mic al populatiei si a densitatii reduse a acesteia , cat si a mijloacelor tehnice modeste pe care le avea la dispozitie . In anumite regiuni ale planetei aceasta situatie s-a mentinut pana in zilele noastre , cum este cazul populatiilor ramase in stare primitiva , care continua sa traiasca din cules si pe seama vanatorii : aborigenii din Australia si insula Noua Guinee , unele triburi din Amazonia si din bazinul fluviului african Congo, etc.
In timp , oamenii si-au modificat progresiv mijloacele de subzistenta si , din simpli culegatori sau vanatori , au devenit pastori si , apoi , agricultori.
Influenta pastorilor asupra habitatelor a fost puternica , determinand in primul rand o restrangere a habitatelor inchise, gen padure, in favoarea celor deschise ( savane, stepe), principalul procedeu utilizat fiind focul.Apoi , pasunatul excesiv a dus la ruinarea unor vaste teritorii , mai ales in bazinul Marii Mediterane.
Omul-agricultor a transformat si mai mult mediul natural. Aceasta forma noua de economie a adus modificari profunde : despaduriri, desteliniri , degradari ale solului prin practicarea unor tehnici necorespunzatoare , secatuirea solurilor prin utilizare excesiva. Amprenta agriculturii este evidenta pe intregul spatiu terestru , in unele tari sau regiuni intregi peisajul fiind modificat in proportie de peste 50% .
Societatea industriala , dezvoltata incepand cu sec. 18 , va aduce noi modificari mediului natural , cele mai puternice din intreaga istorie a omenirii. Pana atunci exploatate doar sporadic , numai unele (metalele pretioase , o serie de roci ca materiale de constructie si altele) si in cantitati de regula mici, resursele de subsol au fost tot mai intens utilizate . Diversificarea gamei bogatiilor naturale folosite de om s-a extins si asupra celor de suprafata : padurea , terenurile agricole , apa.
Datorita dezvoltarii cailor si mijloacelor de transport , a cresterii si extinderii ariei schimburilor comerciale , mai intai marile imperii coloniale , apoi tarile dezvoltate au avut , practic , acces la resurse aflate la mari distante de orizontul local .Cresterea populatiei mondiale , extinderea procesului de industrializare , descoperirea de tehnici tot mai perfectionate de extractie a mineralelor si minereurilor , de cultivare si recoltare , etc, si alti factori au dus la o exploatare salbatica a resurselor planetei , considerate inepuizabile .Fenomenele ce insotesc asemenea procese n-au intarziat sa apara : degradarea tuturor factorilor de mediu ( apa , aer, sol , vegetatie, fauna) , reducerea substantiala a rezervelor principalelor resurse naturale utilizate de om ( combustibili minerali fosili , minereuri si altele), disparitia de specii floristice si faunistice , afectarea sanatatii umane, etc.
Cele doua crize ale petrolului ( 1973, 1977) au aratat, pentru prima data,
ca resursele naturale nu sunt inepuizabile , ca unele dintre ele , o data consumate , nu se regenereaza , ca orizontul de timp in care acestea vor fi epuizate prin exploatarea de pana atunci sunt foarte apropiate ( in cazul unor combustibili minerali fosili , ca petrolul si gazele naturale , acesta fiind de numai 30-40de ani), etc.
Toate fenomenele la care participa omul se desfasoara cu o viteza accelerata si intr-un ritm care le face aproape de necontrolat . Omul modern risipeste fara grija resursele neregenerabile , combustibilii naturali , mineralele ceea ce risca sa provoace ruinarea civilizatiei actuale.
Dezechilibrele naturale manifestate pe cuprinsul planetei , datorita despaduririlor , eroziunii si altor forme de degradare a terenurilor , poluarii si altor factori au determinat o constientizare a problematicii mediului ambiant al societatii umane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu