Postări populare

marți, 3 mai 2011

PROBLEMELE ACTUALE ALE MEDIULUI INCONJURA

PROBLEMELE ACTUALE ALE MEDIULUI INCONJURATOR

Inst. PIRCAN IOANA
Scoala cu cls. I-VIII Budesti
Com. Budesti,Jud. Valcea

Mediul inconjurator sau mediul ambiant a devenit in zilele noastre o notiune frecvent intrebuintata fata de care opinia publica este tot mai mult sensibilizata. Pana nu demult, cuvantul “poluare” nici nu exista in dictionare, nemaivorbind de enciclopediile stiintifice, desi nu cred ca este gresit daca afirm ca problema igienei, raporturilor omului cu elementele cadrului natural in care isi desfasoara activitatea s-a pus inca de la aparitia omului pe Pamant.
De-a lungul mileniilor, civilizatia omeneasca a participat, in acelasi timp, la actiunea distructiva a mediului, in unele regiuni ale globului, cum este Europa, fiind in unele perioade predominanta fata de cea constructiva generand: peisaje naturale artificializate, masive de codri seculari degradati, paduri defrisate, masive muntoase “dezgolite”, ape sclipitoare transformate in canale de scurgere, campii parjolite, specii valoroase de animale exterminate. Astazi, dupa mai bine de un secol de avant industrial - si nu numai industrial - , omul “descopera” ca tehnica asociata cu goana dupa obtinerea de profit fara discernamant distruge atat mediul natural, cat mai ales insasi sanatatea, existenta speciei umane. Devine din ce in ce mai convingator faptul ca aerul, apa, solul, atat de necesare vietii pe Pamant, se afla in pericolul de a deveni focare ale inexistentei. Se pun o serie de probleme de ordin local, zonal, regional, continental sau planetar, care solicita interventii oportune
Ritmurile actuale accentuate de industrializare, de urbanizare, de modernizare a agriculturii, cresterea rapida a mijloacelor de transport determin in toate tarile intensificarea proceselor de poluare a elementelor sistemului ecologic, conduc la modificarea insusirilor fizice, chimice sau biologice ale factorilor de mediu, ceea ce poate dauna dezvoltarii normale a vietii pe pamant, indeosebi sanatatii si capacitatii de munca a omului. Asemenea fenomene, considerate astazi, drept probleme majore ale contemporaneitatii, se plaseaza pe primele planuri ale stiintei, preocuparilor si relatiilor internationale in general.
Ritmul dezvoltarii, accentuarea crescanda a interventiei omului in natura conduc uneori la o serie de situatii actuale sau de perspectiva, cum sunt:
- epuizarea unor resurse ale solului sau subsolului;
- degradarea unora dintre componentele mediului inconjurator, a sistemului ecologic in general;
- modificari lente sau bruste in peisajul geografic, pe plan local, regional sau chiar pe plan planetar.
Interventia bruta, fara discernamant, determina mutatii, intr-un proces insensibil deocamdata, in compozitia globala a atmosferei si, ca urmare, intr-o multitudine de procese, care influenteaza echilibrul biosferei. Care sunt in astfel de situatii principiile fundamentale dupa care trebuie sa ne conducem in abordarea problemelor mediului ambiant sau mediului inconjurator?
1. Situatiile actuale arata ca natura si importanta problemelor privind mediul inconjurator capata noi dimensiuni in societatea moderna. Acest lucru solicita perfectionarea metodologiei si practicii geografice, pornind de la definitia si conceptul a ceea ce numim mediul inconjurator si pana la finalizarea cercetarii geografice.
Urbanizarea exercita o influenta considerabila asupra conditiilor de viata ale populatiei. Ea influenteaza pozitiv activitatile, dar totodata participa activ alaturi de industrie si agricultura la procesul nedorit de poluare, de degradare a zonelor verzi, provoaca schimbari profunde in utilizarea solului, in structura faunei si florei in general. Iata de ce cerintele perfectionarii metodologiei si practicii geografice se inscriu pe primul plan al principiilor ce stau la baza abordarii stiintifice a mediului ambiant.
2. Pamantul, apa, atmosfera, invelisurile planetare in ansamblu nu mai pot fi considerate recipiente de capacitate infinita, puterea lor de primire si neutralizare fiind limitata. Regenerarea unui component degradat sau epuizat solicita timp indelungat, uneori cu mult peste posibilitatile ce le ofera o generatie omeneasca. Bogatiile naturale si mediul inconjurator raman principalele resurse ale dezvoltarii economiei, premisele cresterii gradului de civilizatie si bunastare a tuturor membrilor societatii. “Mediile sintetice” nu vor putea niciodata inlocui calitatile pe care le ofera mediul inconjurator. Preferinta lor este de scurta durata si unilaterala. Problema fundamentala, in abordarea mediului inconjurator, ramane aceea a utilizarii cat mai rationale a resurselor disponibile si, evident, evitarea distrugerii lor.
3. In etapa actuala de cunoastere a efectelor activitatii umane asupra mediului inconjurator se solicita actiuni concrete de formare si educatie in directia protejarii si ameliorarii mediului inconjurator.
4. In asemenea conditii, omul isi inscrie pe primul plan al preocuparilor sale principiul fundamental al protejarii naturii si poate in mai mica masura cucerirea ei, in intelesul clasic al acestei notiuni. Epoca “marilor descoperiri”, cuceririi “petelor albe” este de mult timp depasita. Cunostintele, informatiile asupra manifestarilor unui component sau altul s-au amplificat si acumulat de asa maniera incat se cer salturi calitative .
1.Un prim loc in randul componentelor sistemului ecologic il ocupa pamantul, solul sau, in general vorbind, teritoriul pe care se desfasoara manifestarile societarii omenesti.
Actiunile omenesti masive, bruste, pe teritorii imense, interventiile directe prin despaduriri, organizarea pe mari santiere hidrotehnice sau de alta natura, provoaca modificari sensibile in peisajele geografice, schimbarea unor echilibre biologice si climatologice. Suprafete imense sunt de asemenea supuse eroziunilor, alunecarilor, inundatiilor, torentialitatii.
Lipsa de gospodarire a terenurilor duce implicit la degradarea si reducerea simtitoare a eficientei lor economice. Este suficient sa ne referim la suprafetele imense ocupate de reziduuri menajere si industriale – cum sunt produsele nerecuperabile de la o serie de mari unitati ale industriei chimice, depozitarea cenusii de carbuni la marile termocentrale, reziduurile menajere colectate din orase.
2. Un alt component de baza este padurea, invelisul vegetal in ansamblu. Padurea ofera populatiei cele mai variate conditii de viata, lemn , fructe, posibilitati de dezvoltare a zootehniei, plus functiile sale recreative si de filtrare a reziduurilor activitatii umane. Invelisul vegetal joaca un rol hotarator in evolutia proceselor actuale de degradare a terenurilor prin eroziuni, alunecari, siroiri etc.
3. Apele, sub diferitele lor forme de manifestare, sunt supuse celor mai active procese de poluare si degradare. Apele curgatoare, candva factori integrati armonios in viata omului, factori de atractie si sedentare a populatiei, se transforma treptat in “canale colectoare” ale reziduurilor civilizatiei contemporane.
Poluarea apelor curgatoare duce implicit la degradarea marilor si oceanelor – vastelor intinderi albastre ce detin resurse de dimensiuni inca nevalorificate. In afara poluarii acestora prin intermediul apelor curgatoare, intervine din ce in ce mai activ poluarea directa, ca urmare a intensificarii si diversificarii transporturilor maritime. Avem deci procese intense de poluare a apelor sub diferite forme, dintre care retinem:
a) Poluarea bazinului, ca urmare a eroziunii, acumularea produselor chimice-toxice provenind de pe ogoare, sosele, spalarea solului prin irigari sau altor procese mecanice.
b) Poluarea directa a albiei cursurilor de apa prin deversarea apelor reziduale, compusilor organici si minerali.
c) Poluarea hidrobiologica provocata de o vegetatie abundenta si adancimea redusa a intinderilor de ape.
5.Atmosfera se constituie drept unul dintre cei mai importanti componenti ai planetei noastre
Poluarea aerului a devenit o puternica amenintare pentru sanatatea omului care filtreaza zilnic nu mai putin de 10 m de aer. Bolile aparatului respirator au o frecventa crescanda. Creste proportia cancerului bronhopulmonar, astmului bronsic infantil, anemiei. Impurificarea aerului are consecinte vizibile asupra florei si faunei.
In concluzie, ocrotirea mediului este o problema nationala si, prin dimensiunile si importanta ei, o problema internationala, care impune actiuni concentrate si de lunga durata. In Romania, problemele mediului inconjurator prezinta unele aspecte distincte, aceasta atat ca urmare a conditiilor naturale specifice, a varietatii si repartitiei armonioase a marilor forme de relief, cat si din faptul ca aici industrializarea a devenit un proces impetuos, ceea ce a favorizat dezvoltarea unei industrii moderne, dotate in buna parte cu instalatii antipoluante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu