Postări populare

duminică, 1 mai 2011

PĂMÂNTUL MIRACOLUL VIEŢII


PĂMÂNTUL MIRACOLUL VIEŢII

Desfăsurat intr-un cadru festiv concursul s-a desfăşurat în data de 30 aprilie prin participarea a peste 35 de cadre didactice şi 85 de elevi din 8 judeţe, pe trei sectiuni, doua dedicate creativităţii elevilor (creaţie plastică si creaţi stiinţifice utilizând misloace moderne, prin care au fost abordate diverse teme despre minunata noastră planeta, un miracol al vieţii, pană în prezent din ceea ce ştim noi, în Univers.
       22 aprilie este Ziua Internaţională a Pământului. Acum 4.54 de miliarde ani s-a născut planeta pe care noi o chemăm “casă”. O zi, 4.000 de evenimente în 174 de ţări.
Ea a fost sărbătorită pentru prima oară în 1970, pentru a sublinia nevoia de a conserva resursele naturale ale Pământului.Născută dintr-o mişcare a studenţilor, Ziua Pământului a devenit un eveniment educativ şi informativ. Grupurile ecologiste se folosesc de această ocazie pentru a atrage atenţia asupra problemelor de mediu ale Terrei: poluarea aerului, apelor şi a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale.
Se insistă asupra soluţiilor care permit eliminarea, sau cel puţin minimizarea, efectelor negative ale acivităţilor oamenilor. Aceste soluţii includ reciclarea materialelor, conservarea resurselor naturale precum petrolul şi energia, interzicerea folosirii produselor chimice dăunătoare şi oprirea distrugerii habitatelor fundamentale precum pădurile umede, având drept exemplu cunoscuta pădure a Amazonului şi protejarea speciilor de animale şi plante ameninţate cu dispariţia.Multe ţări de pe întreg mapamondul au pregătit pentru această zi specială numeroase evenimente, mai precis 4.000 de evenimente în 174 de ţări. Italienii, de exemplu, sărbătoresc Ziua Pământului la Roma cu multă muzică şi proiectări de imagini provenite din toate colţurile Terrei. Şi americanii sunt pregătiţi să celebreze Mama Planetă prin concerte dar şi acţiuni precum curăţarea oraşelor sau pădurilor.
         1500: Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia
         1509: Henric al VIII-lea a fost încoronat rege al Angliei
         1724: s-a născut Immanuel Kant, filosof german
         1850: s-a născut Veronica Micle, poetă româncă
         1925: uzinele Ford din Anvers au fabricat 50.000 de maşini în serie
         1970: a fost desemnată ca ZI A PĂMÂNTULUI
         Senatorul american din Wisconsin, Gaylord Nelson, a fixat în 1970 ziua de 22 aprilie ca ZI A PĂMÂNTULUI, în scopul conştientizării problemelor de mediu de către clasa politică şi întreaga opinie publică, concentrată în acea perioada asupra războiului din Vietnam
         Ideea se presupune că ar fi fost generată de accidentul petrolier de pe coasta din Santa Barbara din 1969 ale cărui urmări dezastruoase l-au impresionat pe senator, acesta anunţând la întoarcerea în Washington manifestaţia ce avea să aibă loc în primăvara următoare
         După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat “ Ziua Pământului“ într-o manifestare de amploare, alăturându-se din dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.
         Pe 22 aprilie 1990 Earth Day a reusit sa impună acţiunile de reciclare ca fiind vitale în problema mediului.
         După 1990, Ziua Pământulu a fost sărbătorită şi în România.
         În prezent peste 4 000 de organizaţii nonguvernamentale din peste 170 de ţări fac parte din reţeaua Ziua Pământului (www.earthday.net) ce promovează diverse proiecte cu rol de educare a populaţiei şi încurajare a participării publicului la acţiuni ecologice
         Ziua Pământului este un eveniment simbolic al responsabilităţii civice în protecţia mediului
                    In ceea ce priveste marcarea Zilei Pamantului, actiunile sunt pasnice si care mai de care mai inedite. Fie ca este vorba de elevii din invatamantul gimnazial, liceal sau universitar, fie ca este vorba de asociatiile de mediu sau de institutiile statului, aceasta zi nu mai trece neobservata. Preluata de la nivel international, aceasta sarbatoare ecologica este marcata si in Romania, prin manifestari specifice: curatirea spatiului verde, plantarea de pomi, expozitii de pictura cu tematica ecologica, demonstratii de transport ecologic si de igienizare, seminarii si conferinte pe teme de mediu si de protectie a acestuia, intreceri intre scoli, licee, jocuri interactive etc..    
                       Orice mesaj legat de natura este important in felul sau. Situatia precara a starii mediului presupune o actiune continua. Chiar si marcarea tuturor zilelor din Calendarul Ecologic este un pas pentru imbunatatirea situatiei environmentale. Sa nu uitam ca toate zilele din Calendarul Ecologic au reprezentat momente istorice, de mare anvergura, care nu trebuie ignorate de catre contemporani
           Vă expediem alăturat mostra de recunoştiinţă pe care v-o oferim în urma participării dumneavoastră la Concursul Judeţean “Pământul, miracolul vieţii”, ediţia I. Ne puteţi contacta oricând  pentru detalii suplimentare, sau dacă aveţi nelămuriri cu privire la  rezultatele concursului. De fapt, orice sugestie sau comentarii aveţi nu numai în legătură cu acest concurs, ci şi cu alte aspecte ale activităţii noastre – ele sunt binevenite şi vă rugăm să ni le transmiteţi fără întârziere.


         Vă mulţumim încă o dată pentru interes

Motto:
            „Pământul e singurul loc în care se poate crea Paradisul”
                         Octavian Paler
                                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu