Postări populare

marți, 3 mai 2011

Călătorie pe mare ;



  Titlu proiect: Călătorie pe mare ;
  Nume elev: Pencea Mădălina ;
  Şcoala: Grup Şcolar Sanitar ,,Antim Ivireanu´´ ;
  Clasa: a X-a C ;
  Nume profesor: Adam Daniel ;
  Toate datele si informaţiile din acest proiect sunt creaţii proprii : (fotografiile) , textul
   Lumea este atat de mare si de extraordinara,deaceea m-am decis sa plec intr-o croaziera in cautarea cunoasterii.Am sa va caracterizez tarile prin care am trecut si orasele pe care le-am vizitat.Deci,aventura mea a inceput in Italia in minunatul oras ROMA.
   Roma este capitala Italiei,este situata pe malul fluviului Tibru. Orasul are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane,a Imperiului Roman,a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei Moderne. Roma are o populatie de 2.923.000 ,aria metropolitana avand o populatie in jur de 4 milioane.Totodata fiind capitala regiunii Lazio si a provinciei Roma . Roma este un important centru turistic ,printre care se numara Colosseumul si Columna lui Traian. Orasul are o suprafata de 12853 km patrati.
  Trecand Golful Biscaya aflat intre Spania si Franta am ajuns la trecerea Canalului Manecii situata intre Sudul Angliei si Nordul Frantei care leaga Oceanul Atlantic cu Marea Nordului.
Dupa atatea zile de navigat , in sfarsit am ajuns in orasul Harlingen , el fiind o comuna si o localitate in provincia Frizia ,Tarile de jos. Suprafata uscatului este de 25,18 km patrati , iar cea a apei  362,49 km patrati , cea totala fiind de 387,67 km patrati. Pupulatia este de 15.450 iar densitatea 614 loc/km patrati.
Plecand din Olanda urmatoarea destinatie a fost Rusia in Sankt Petersburg.In drum spre Rusia am trecut Kiell Canalul care pana in 1948 a fost cunoscut sub denumirea Kaiser-Wilhelm-Kanal si  leagă Marea Nordului la Brunsbüttel la Marea Baltică la Kiel-Holtenau.
   Ajungand in Sankt Petersburg am descoperit ca se afla in Districtul Rusia de Nord-Vest , el fiind un oras federal.Are suprafata de 606 km patrati si o populatie de 4.661.219.
Imaginea maiestuoasă a orașului este datorată detaliilor arhitecturale variate: bulevarde lungi și drepte, spații vaste, grădini și parcuri, garduri decorative din fier forjat, monumente și sculpturi decorative. Râul Neva, cu multele lui canale, poduri și cheiuri din granit, dă orașului o notă aparte, de neconfundat. Numeroasele canale au făcut ca orașului să i se dea supranumele de "Veneția Nordului".Amplasarea Sankt Petersburgului lângă Cercul Polar de Nord, la aceeași latitudine cu orașele Helsinki, Stockholm și Oslo (60° N), fac ca amurgul să dureze toată noaptea în mai, iunie și iulie. Acest fenomen este cunoscut ca nopțile albe. Altă atracție o constituie cele nouă poduri basculante care se deschid deasupra Nevei. Turiștii se înghesuie ca să vadă podurile coborâte și ridicate pentru a permite navelor să traverseze orașul.
Centrul istoric al Sankt Petersburgului, numit, uneori, și muzeul în aer liber al neoclasicismului, a fost primul loc din patrimoniul rusesc înscris pe lista UNESCO a Locurilor din patrimoniul mondial.
   Si iata-ne din nou pe drumuri spre Estonia in Pärnu. Este un oraş din sud-vestul Estonia pe coasta de Pärnu Bay, un racord de intrare a Golfului Riga în Marea Baltică. Suprafata este de 3222 km patrati iar populatia de 44.568 loc.
   Urmatoarea oprire a fost in in Franta in orasul Saint-Nazaire  fiind defapt o comuna în Loire-Atlantique in departamentul vestic al Frantei. Oraşul se află la sud de-a doua cea mai mare mlaştină în Franţa, numit "La Briere".Are o suprafata de 46.79 km patrati si o populatie de 71.373 loc pe km patrat.
 Din Franta am plecat in orasul Ferrol din Spania. Ferrol sau El Ferrol este un oraş în provincia A Coruña în Galicia, situat pe coasta Atlanticului din nord-vestul Spaniei. Începând din 2007, are o populaţie urbană de 77859 şi zona metropolitană de peste 241528.
Oraşul a fost un centru naval de construcţii navale majore , fiind capitala Marinei spaniole din  Departamentul de Nord . Înainte de aceasta, în secolul 17, Ferrol a fost cel mai important arsenal din Europa. Astăzi, oraşul este, de asemenea, cunoscut sub numele de casa de şantiere navale din Navantia. Oraşul a fost locul de naştere al Generalului spaniol Francisco Franco în 1892, şi a fost oficial cunoscut sub numele de El Ferrol del Caudillo 1938-1982. Acesta a fost, de asemenea, locul de naştere al fondatorului partidului socialist spaniol PSOE, Pablo Iglesias, în 1850.
 Si uita-ne din nou in Italia dar de aceasta data in Taranto. Tarent (italiană Taranto, latină Tarentum) este un oraș, capitala provinciei cu același nume situat lângă golful Tarent din Marea Ionică, în regiunea Regiunea Puglia (Apulia) din sud estul Italiei. Orașul este numit ca orașul de la două mări (Mar Grande), Marea Mediterană și laguna (Mar Piccolo), find despărțite de o insulă mică. Tarentul are o industrie metalurgică, textilă și petrochimică dezvoltată. Provincia are 29 de localități, ocupația locuitorilor fiind în special agricultura, pescuitul, creșterea stridiilor. Are o suprafata de 217 km patrati si o populatie de 196.369. In taranto se mai afla si una dintre navele militare are Italiei.
  Urmatorul oras vizitat a fost in Turcia. Güllük, este un mic oraş-port cu municipalitatea proprie în cadrul districtului de Milas, situat la nord de Bodrum , în provincia Muğla din Turcia. Este un oraş mic cu destinaţie de vacanţă în creştere,  oraşul fiind plăcut dezvoltat cu o gamă de facilităţi turistice. Güllük este, de asemenea, un important centru de construcţie pentru gulet ambarcaţiuni, a doua venire numai la Bodrum.
  Plecand spre Ucraina la Mykolaiv am trecut Dardanelele care este o strâmtoare îngustă în nord-vestul Turciei, care legă Marea Egee cu Marea Marmara. Strâmtoarea este lungă de 61 km, dar are numai 1,2 – 6 km lățime. Adâncimea medie este de 55 m, iar cea maximă de 82 m. Apa curge prin strâmtoare în ambele direcții: un curent de suprafață dinspre Marea Marmara spre Marea Egee și un curent de fund, mai rece și mai sărat, în direcția opusă. Si stramtoarea Bosfor care este o strâmtoare ce alcătuiește granița dintre Rumelia, partea europeană a Turciei și Anatolia partea asiatică. Aceasta este cea mai îngustă strâmtoare folosită pentru navigarea internațională. Ea conectează Marea Neagră de Marea Marmara. Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o lățime maximă de 3 700 metri la intrarea nordică, o lățime minimă de 700 metri între Kandilli și Așiyan și una de 750 metri între Anadoluhisarı și Rumelihisarı. Adâncimea variază între 36 și 124 de metri.
Orasul Mykolaiv are o suprafata de 259.83 km2 si o populatie de 505,900 loc pe km2.
   Aceasta aventura a cunoasterii i-a sfarsit in locul din care a inceput,si anume ,Roma.Aceasta calatorie mi-a deschis ochii spre lumea plina de lucruri interesante si de neuitat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu